Vibe WAT?!
Vibe coding klinkt misschien als Gen-Z-slang, maar het is echt een belangrijke verschuiving in de manier waarop software wordt gemaakt. Vibe coding is een AI-gedreven aanpak waarbij je apps—zowel mobiel als web—maakt door simpelweg met een AI te praten. Vergeet het genereren van slechts een paar regels code; met vibe coding bouw je complete applicaties door simpelweg je visie te beschrijven. En nu kun je met “vibe designing” zelfs gebruikersinterfaces ontwerpen met natuurlijke taal.
We hebben het hier over ideeën omzetten in echte apps of designs in minuten of uren, niet dagen of weken. Laat dat maar even bezinken… Ja, je kunt echt meer bouwen, sneller met AI!
Van Pareto naar Exponentiële Productiviteit
Normaal gesproken vertelt het Pareto-principe ons dat het gros van de resultaten komt uit een klein deel van de inspanning. Maar met vibe coding en vibe designing zijn de spelregels veranderd. Je kunt nu 60% van het werk doen in slechts 1–5% van de tijd—een verschuiving die enorme impact heeft op productiviteit en innovatie.

Hype of Realiteit?
Misschien ben je sceptisch. “Hebben we dit niet eerder gehoord?” De afgelopen jaren zagen we nieuwe automatiseringstechnologieën—low-code, no-code—die beloven softwareontwikkeling voor iedereen toegankelijk te maken en misschien zelfs ontwikkelaars overbodig te maken. Eerlijk gezegd heb ik zelf ook vaak aan die kant van het debat gestaan.
Dus, waar past vibe coding in het plaatje? Is het alleen maar hype, of zit er meer achter? Na het testen van verschillende vibe coding-tools heb ik zowel indrukwekkende resultaten als frustrerende beperkingen gezien. Ik denk dat ik nu de sterke én zwakke punten kan benoemen—en hoe je ze kunt benutten.
The Good
Om eerlijk te zijn: vibe coding is GEWELDIG. Het is bijna magisch om je idee tot leven te zien komen met slechts een paar tekstprompts. Productmanagers en innovators zullen dat gevoel herkennen: voor het eerst het ontwerp van je idee zien.
Snelheid
Stel je dat gevoel voor, maar dan zonder de vertraging tussen een idee, een schets op papier, het overdragen aan een designer of developer, en het uiteindelijk zien van het resultaat. De snelheid is ongeëvenaard. Ik hoef jou niet uit te leggen hoe dat de innovatie- en testcapaciteit in je organisatie zal vergroten—dat heb je meteen door.
Veelzijdigheid
Wat me ook opviel, is het aantal tools en de ondersteuning voor verschillende soorten applicaties. Je kunt websites, apps en webapplicaties maken, in Python, React (Native), Rust, Kotlin, Angular, NextJS en nog veel meer programmeertalen. Dat biedt flexibiliteit. Zijn jouw ontwikkelaars vooral thuis in React? Dan bouw je in React!
The Bad
Is alles rozengeur en maneschijn? Nee, zeker niet! De eerste 60% is zo gepiept, maar daarna begint de strijd. Wilde je dat icoontje net anders plaatsen? Lastig! Iets aanpassen zonder de halve app te slopen? Onmogelijk!
Deze tools zijn ideaal om snel te starten, maar zodra je van 60% naar 90–100% wilt, stuit je op problemen. Aanpassingen zorgen voor issues op andere plekken, net als bij écht programmeren. Veel vibe coding-tools lossen dit deels op, maar je merkt al snel dat ze bij de tiende keer hetzelfde probleem moeten oplossen, ze aan verfijning tekortkomen.
The Ugly
Cowboy vibes
De wereld van vibe coding is een wild westen van tools, influencers en verouderde informatie. Nieuwe tools verschijnen regelmatig, vaak zonder duidelijke instructies of documentatie, waardoor het lastig is om hun mogelijkheden te begrijpen. Ze groeien door affiliates te betalen aan influencers, die vooral de ‘geweldige’ basisvoorbeelden laten zien.
Kom je vast te zitten in een loop waar jouw vibe-tool geen raad mee weet? Succes—je kunt jezelf daar niet ‘Googlen’ of ‘ChatGPT-en’. En klantenservice? Geen idee wat dat is, meneer...

Onvolledige functionaliteit
Some tools can lure you in with great initial results. You invest your time in refining these results, only to come to the conclusion that the tool does not yet support database integrations or automatic publishing. Not a problem if you are a software developer, but as a non-coder, you have just spent a few hours for nothing.
Ondoorzichte prijzen
Prijzen zijn vaak ondoorzichtig. Bijvoorbeeld, twintig dollar per maand geeft je tien miljoen tokens bij Bolt. Maar wat kun je daar nu precies mee? Bij sommige apps is je maandlimiet in een paar uur op, bij anderen doe je er langer mee—zonder duidelijke reden. Soms kun je alles afronden, maar blijkt dat je extra moet betalen om de app te publiceren.
Het Eindoordeel
Hoe telt dit allemaal op? Vibe coding-tools zijn fantastisch. Het is een nieuwe ontwikkeling, en ik ben ervan overtuigd dat veel van mijn struggles en kritiekpunten binnen enkele maanden worden opgelost.
Denk ik dat het ontwikkelaars overbodig maakt? Niet helemaal. Worden ontwikkelaars er productiever van? Zeker! Vibe coding versnelt onderdelen van softwarecreatie, maar menselijk inzicht blijft nodig. Op dit moment kun je zonder developer alleen hele basale dingen maken. Voor complexe oplossingen helpt vibe coding met prototypen en testen, maar het is nog niet klaar voor het echte werk.
En zelfs bij simpele oplossingen geldt: je moet nog steeds ideeën valideren, zorgen dat gebruikers écht geholpen zijn en strategische keuzes maken. AI is je versneller, niet je autopilot.
Of je nu ondernemer, product owner, innovatiemanager of software developer bent, deze verschuiving gaat je werk veranderen:
- Snelheid naar de Markt: Nieuwe producten en features sneller dan ooit naar de markt brengen.
- Experimenteren: Goedkoper en makkelijker ideeën testen, aanpassen en bijsturen.
- Democratisering: De drempel om apps te bouwen wordt lager. Je hoeft geen doorgewinterde developer te zijn om echte producten te maken.
- Samenwerking: Teams kunnen zich meer richten op visie en strategie, en minder op de technische uitvoering.
Conclusie
AI-gedreven aanpakken zoals vibe coding en vibe designing herschrijven de regels van productiviteit in softwareontwikkeling. Als je deze tools nog niet hebt geprobeerd, is dit het moment. De volgende golf van innovatie wordt sneller, toegankelijker en creatiever.
Loop je tegen uitdagingen aan? Heb je een geweldig idee voor een innovatie? Neem contact op! Samen bouwen we binnen een dag je eerste prototype, zodat jij de volgende stap kunt zetten.